Ohjeita ratsastajille

Kaikkien turvallisuuden ja yleisen viihtyvyyden vuoksi otathan huomioon seuraavat seikat.

1. Noudata henkilökunnan antamia ohjeita. Tallin ilmoitustaululta löydät myös ohjeita.

2. Tuntia tai kurssia varatessasi ilmoita mahdollisista sairauksistasi, allergioistasi, liikuntarajoitteista tms. Näin opettaja tai kurssin järjestäjä osaavat varautua asiaan.

3. Ennen selkään nousua tarkasta että kypärä on kunnolla kiinnitetty. Huolehdithan että jalkineesi ja muut varusteesi ovat ratsastukseen soveltuvia.

4. Ratsaille noustessasi, hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Tarpeen vaatiessa käytä koroketta. Nouse satulaan aina hevosystävällisesti, älä töki hevosta jalallasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan. Vietyäsi jalan satulan yli, aseta jalka ensin jalustimeen ja laskeudu sen jälkeen pehmeästi.

5. Lähde liikkeelle vasta kun opettaja antaa luvan tai ryhmän kanssa on erikseen siitä sovittu.

6. Keskity ratsastukseen, katso kulkusuuntaan, pidä ohjat pitkinäkin niin että saat ne tarvittaessa nopeastikin lyhyiksi.

7. Älä ratsasta liian lähellä toista hevosta.

8. Jos putoat, irrota ohjista, älä jää raahautumaan hevosen mukana. Aidatulla alueella hevonen saadaan kyllä kiinni.

9. Älä koskaan tupakoi hevosen lähellä.

Enjalan Tallilla kiinnitämme erityistä huomiota hevosten, hevosten varusteiden ja talliympäristön siisteyteen.

Oikein hoidetut ja huolletut varusteet ovat turvallisia,  kestävät käytössä pidempään ja ovat miellyttävämpiä niin hevosille kuin ihmisillekin!

Tuntilaiset vastaavat omalta osaltaan ratsastamiensa hevosten hoidosta ja varusteista.

Hoitajat ja tallihenkilökunta avustavat ja neuvovat mielellään.
 
Enjalan Tallin hevoset ja ponit ovat rakkaita rapsutettavia, ihania karvakorvia, salaisuuksien kuuntelijoita, uskollisia ystäviä, ahkeria tuntiratsuja.

Haluathan pitää omalta osaltasi huolen että ystäväsi, karvakorvasi, iltasi ilostuttaja, uutta jatkuvasti opettava, urheilua ja liikunnan iloa tarjoava hevonen voi niin hyvin kuin mahdollista?

Hevosen ja varusteiden hoito ja huolenpito on puolet ratsastuksesta!
 

Ennen ratsastusta
  • Saavuthan ajoissa ennen tuntisi alkua jotta ehdit laittaa hevosen rauhassa kuntoon. Hevoset eivät pidä kiireestä. Kaikilla hevosilla ei välttämättä ole joka päivä hoitajaa huolehtimassa, joten hevosesi saattaa olla vielä tarhassa tullessasi. Huolehdithan myös että sinulla on tunnin jälkeen aikaa hoitaa hevonen ja varusteet.

  • Voit jättää vaihtovaatteesi, reppusi yms. pukuhuoneeseen (ei satulahuoneeseen) ratsastustuntisi ajaksi. Tallilla ei ole tiloja varusteiden jatkuvaan säilytykseen. Jääneet vaatteet, raipat yms. viedään "vikaan varastoon". Unohtuneet varusteesi löydät siis sieltä.

  • Tallin käytävillä ei voi säilyttää varusteita. Ethän halua että hevonen kompastuu reppuusi...

  • Harjaa huolellisesti ennen satulointia. Puhdista kaviot vasta juuri ennen karsinasta poistumista. Tarkista kuitekin harjauksen yhteydessä että kaikki kengät ova kunnolla paikoillaan. Harjaämpärit löytyvät seiniltä, yksityisten harjapakit satulahuoneesta. 

  • Suojat ja pintelit löytyvät pienestä satulahuoneesta (yksityisillä mahdollisesti karsinan ovessa).

  • Ethän jätä hevosta yksin karsinaan satuloituna/suitsittuna. 

  • Karsinan ovi on aina pidettävä kokonaan kiinni hevosen ollessa siellä yksin, kilttikin hevonen saattaa karata.

  • Avaa karsinan ovi kokonaan kun talutat hevosen ulos. Taluta ovista niin että menet aina itse ensin. Taluta ovista suoraan. Vinosti tullessasi hevosen satula, suitset tms.voivat osua karmeihin.

  • Satulaa ja hevosen selkää säästääksesi, suosittelemme nousemaan jakkaralta, varsinkin jos kiipeät suuren hevosen selkään.

  • Mikäli huomaat ratsussasi tai sen varusteissa jotain normaalista poikkeavaa, ilmoita heti opettajalle tai tallihenkilökunnalle.

  • Yksityisillä hevosilla jotka tekevät myös tunteja, saattaa olla omat ohjeensa. Noudata niiitä.

  • Hauskaa ratsastustuntia!
 
Ratsastuksen jälkeen
  • Ratsastuksen jälkeen on syytä harjata uudelleen (ainakin satulan, suitsien ja suojien/pinteleiden kohdat) ja tarkistaa kaviot. Hikiset kohdat voit pestä vesikarsinassa, tai ämpärillä & sienellä.
     
  • Kura-aikana jalat on syytä pestä, ellet sitten jää odottamaan että kura kuivuu, jolloin voit harjata jalat puhtaaksi. Mikäli peset jalat, pese ne huolellisesti! Kuivaa pyyhkeellä.

  • Pese kuolaimet huolellisesti. Mikäli sinulla on aikaa, voit pyyhkiä satulan ja suitset kevyesti nihkeällä sienellä. Kura-aikana tai hevosen hiottua reippaasti, on varusteet ehdottomasti pyyhittävä. Käytä tarvittaessa satulsaippuaa. Varusteiden pesutarvikkeet löydät wc:ssä olevasta valkoisesta korista.

  • Harjaa AINA hiekkaiset suojat ja pintelit huolellisesti. Kura-aikana suojat/pintelit pestään ennen kuivaushuoneeseen viemistä. Pese harjalla! Pelkkä vesihanan alla huljutus ei irroita hiekkoja, emmekä halua laittaa hiekkaisia (vaikkakin kuivia) suojia seuraavana päivänä hevosten jalkoihin.

  • Hiekkainen satulavyö harjataan puhtaaksi, nahkaisen kyseessä ollessa pyyhi nihkeällä sienellä. Jos vyö on kurainen ja märkä, pese harjalla ja vie kuivaushuoneeseen. Satula on yksi hevosen tärkeimmistä varusteista! Ethän halua laittaa kuraista vyötä satulan päälle sitä naarmuttamaan. Litimärkä satulavyö ei välttämättä myöskään kuivu satulan päällä seuraavaan päivään mennessä.

  • Jos satulahuopa on märkä ja likainen, vie pyykkikoriin. Jos vain märkä, kuivaushuoneeseen.

  • Loimitus tarvittaessa ohjeiden mukaan.

  • Hevoset kiittävät hyvästä hoidosta!